Σχετικά με το Πρόγραμμα

Σχετικά με το πρόγραμμα

Δι-ιδρυματικό Πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών "Κοινωνικά Δικαιώματα και Συνηγορία στις Κοινωνικές Υπηρεσίες"

Το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου και το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 Δι-ιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ) με τίτλο «Κοινωνικά Δικαιώματα και Συνηγορία στις Κοινωνικές Υπηρεσίες» που απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών. Το Πρόγραμμα. διαρκεί τρία διδακτικά εξάμηνα και δεν έχει δίδακτρα. Περιλαμβάνει δύο εξάμηνα μαθημάτων ενώ στο τρίτο εξάμηνο εκπονείται η διπλωματική εργασία. Το σύνολο των Πιστωτικών Μονάδων (European Credit Transfer System-ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) ανέρχονται σε ενενήντα (90), οι οποίες κατανέμονται σε τριάντα (30) ECTS το χειμερινό εξάμηνο, τριάντα (30) ECTS το εαρινό εξάμηνο και τριάντα (30) ECTS στη διπλωματική εργασία. Πατήστε εδώ για να δείτε την προκήρυξη για το ακαδημαϊκό έτος 2022 - 2023.

Αντικείμενο του Δ.Π.Μ.Σ.

Αντικείμενο του Δι-ιδρυματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) είναι η παροχή εξειδικευμένης θεωρητικής και εφαρμοσμένης γνώσης στο πεδίο της Κοινωνικών Δικαιωμάτων και της Συνηγορίας στις Κοινωνικές Υπηρεσίες και στους βασικούς τομείς Κοινωνικής Πολιτικής. Σκοπός του είναι η εξοικείωση των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριων με τα σύνθετα θεωρητικά και ερευνητικά εργαλεία στην ανάλυση και κατανόηση των Κοινωνικών Δικαιωμάτων και της Συνηγορίας στο πλαίσιο άσκησης τους στις σύγχρονες κοινωνικές υπηρεσίες και στους βασικούς φορείς κοινωνικής πολιτικής. Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα εστιάζει στην περιγραφή, ανάπτυξη και κριτική αλληλεπίδραση των θεμελιωδών κοινωνικών δικαιωμάτων στο ιδιαίτερο πλαίσιο των κοινωνικών υπηρεσιών. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στις τεχνικές συνηγορίας. Την τελευταία δεκαετία της κρίσης οι κοινωνικές υπηρεσίες αναδείχθηκαν ως υπηρεσίες αιχμής και πρώτης γραμμής. Ο θεσμικός χώρος δηλαδή στον οποίο το κράτος συναντά, συνδιαλέγεται και -θεωρητικά- υποστηρίζει τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Εντούτοις η μέχρι τώρα έρευνα και εμπειρική παρατήρηση της λειτουργίας των κοινωνικών υπηρεσιών παραθέτει πως ο σεβασμός των κοινωνικών δικαιωμάτων στο πλαίσιο της λειτουργίας των θεσμών αυτών δεν έχει ακόμα εμπεδωθεί και σε αρκετές περιπτώσεις τόσο οι επαγγελματίες όσο και οι χρήστες/τριες των κοινωνικών υπηρεσιών βρίσκονται αντιμέτωποι/ες με ένα ιδιότυπο καθεστώς εξαίρεσης. Παράλληλα οι εργαζόμενοι/ες σε κοινωνικές υπηρεσίες δεν διαθέτουν πάντοτε το απαραίτητο, εξειδικευμένο πλαίσιο γνώσεων και δεξιοτήτων που θα τους επιτρέψει να αξιοποιούν τις διεθνώς αποδεκτές και αποτελεσματικές τεχνικές συνηγορίας. Το προτεινόμενο Δ.Π.Μ.Σ. θα προσφέρει την απαραίτητη θεωρητική και αναλυτική βάση διερεύνησης της αλληλεπίδρασης και σημασίας ανάδειξης των κοινωνικών δικαιωμάτων στο πλαίσιο των κοινωνικών υπηρεσιών. Παράλληλα προσφέρει και τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται ώστε οι απόφοιτοι/ες να μπορούν να αξιοποιήσουν σύνθετες και σύγχρονες τεχνικές της συνηγορίας στην άσκηση της επαγγελματικής πρακτικής τους.

Επαγγελματικές προοπτικές

Οι κάτοχοι του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών θα μπορούν να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά σε δημόσιους, ιδιωτικούς και κοινωνικούς φορείς που ασχολούνται με τον σχεδιασμό και την άσκηση κοινωνικής πολιτικής καθώς και με τη διαχείριση κοινωνικών προβλημάτων. Ειδικότερα θα αποκομίσουν εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να συμβάλλουν στην αναβάθμιση οργάνωσης και λειτουργίας κοινωνικών υπηρεσιών, να εμπλουτίσουν θεωρητικά την έρευνα που διεξάγεται σε ακαδημαϊκά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα, και ταυτόχρονα να υποστηρίξουν την προσβασιμότητα των υπηρεσιών κοινωνικής προστασίας που παρέχονται από την κεντρική, περιφερειακή και τοπική διοίκηση και τους οργανισμούς του δημοσίου, καθώς και σε ιδιωτικές, κοινωνικές και μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις και οργανισμούς.

Προϋποθέσεις συμμετοχής

Στο Δ.Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι Τμημάτων Κοινωνικής Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή αναγνωρισμένων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής, καθώς και πτυχιούχοι Τμημάτων των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.) συναφούς γνωστικού αντικειμένου. Ο αριθμός των εισακτέων κατ’ έτος ορίζεται σε δεκαπέντε (15) μεταπτυχιακούς φοιτητές κατ’ ανώτατο όριο.

Δικαιολογητικά

Οι υποψήφιοι/ες μεταπτυχιακοί/ες φοιτητές/τριες πρέπει να υποβάλουν εμπρόθεσμα ηλεκτρονικά την αίτησή τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Δι-ιδρυματικού Προγράμματος : https://dipms.panteion.gr/ ανεβάζοντας (κάνοντας upload) τα απαραίτητα δικαιολογητικά:

Βιογραφικό σημείωμα.

Αντίγραφο πτυχίου Ελληνικού ή ξένου ισότιμου ΑΕΙ (αναγνώριση ΔΟΑΤΑΠ).

Οι επί πτυχίω φοιτητές/τριες ελληνικών και ευρωπαϊκών ΑΕΙ, που έχουν συμπληρώσει επτά εξάμηνα σπουδών, και οι πτυχιούχοι αντίστοιχων αλλοδαπών πανεπιστημίων τρίτων χωρών, που αναμένουν την αναγνώριση του τίτλου σπουδών τους, μπορούν εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας να υποβάλουν την αίτησή τους, επιλέγοντας το αντίστοιχο πεδίο (η φοίτηση δεν έχει ολοκληρωθεί). Είναι υποχρεωμένοι/ες να ανεβάσουν τον τίτλο σπουδών τους ή την αναλυτική τους βαθμολογία στο Πεδίο υποβολής του Πτυχίου και στη συνέχεια, να καταθέσουν τον αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών τους έως την εγγραφή τους.

Επάρκεια αγγλικής γλώσσας επιπέδου C1, η οποία πιστοποιείται με το αντίστοιχο πτυχίο ή με εξετάσεις στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών του Παντείου Πανεπιστημίου. Επίσης αποδεικνύεται από τίτλο σπουδών ξενόγλωσσου (αγγλόφωνου) πανεπιστημίου, ο οποίος αποκτήθηκε μετά από διάρκεια φοίτησης τουλάχιστον ενός έτους. Εάν ο/η υποψήφιος/α έχει προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό, ο τίτλος σπουδών του/της νοείται ως πιστοποιητικό επαρκούς γνώσης της αγγλικής γλώσσας. Tο ίδιο ισχύει σε περί-πτωση που ο/η υποψήφιος/α έχει την αγγλική γλώσσα ως μητρική. Η επάρκεια αγγλικής γλώσσας μπορεί να προσκομισθεί και εκ των υστέρων, έως και την εγγραφή του/της. Οι υποψήφιοι/ες οφείλουν κατά τη διάρκεια υποβολής της αίτησής τους να επιλέξουν την κατηγορία που αντιστοιχεί στην περίπτωσή τους.

Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου

Αποδεικτικά επαγγελματικής εμπειρίας (αν υπάρχουν).

Επιστημονικές δημοσιεύσεις – Διακρίσεις (αν υπάρχουν).

Οι υποψήφιοι οφείλουν να υποδείξουν στο αντίστοιχο πεδίο τα στοιχεία δύο ατόμων από τα οποία η Συντονιστική Επιτροπή του Δ.Π.Μ.Σ. θα αναζητήσει συστατικές επιστολές.

Επιπλέον των ανωτέρω οι υποψήφιοι/ες μπορούν να καταθέσουν εφόσον υπάρχουν:

1. Πτυχιακή Εργασία ή/και προπτυχιακές εργασίες σχετικές με τις γνωστικές περιοχές του Δ.Π.Μ.Σ.

2. Αντίγραφα τυχών επιστημονικών δημοσιεύσεων.

Κριτήρια για την επιλογή των εισακτέων είναι: ο βαθμός του πτυχίου, το πιστοποιητικό επιπέδου γνώσης Αγγλικών, η βαθμολογία στη γραπτή εξέταση, η ερευνητική-επαγγελματική εμπειρία σε συναφές αντικείμενο, και η συνέντευξη. Η βαθμολόγηση των υποψηφίων στηρίζεται στα ανωτέρω κριτήρια, ως εξής: με 40% αποτιμάται η γραπτή εξέταση, που συνιστά προαπαιτούμενο για τη συνέχιση της εξεταστικής δοκιμασίας, με 20% αποτιμάται η προφορική συνέντευξη του υποψηφίου, με 30% αποτιμάται ο βαθμός του πτυχίου των βασικών σπουδών και με 10% αποτιμάται η ερευνητική-επαγγελματική εμπειρία. Ελάχιστες προϋποθέσεις για την επιλογή των υποψηφίων: α) βαθμός του πτυχίου από 6,5 και πάνω, β) ελάχιστος βαθμός της γραπτής εξέτασης του μαθήματος πέντε (5) με άριστα το δέκα (10) και γ) επάρκεια αγγλικής γλώσσας επιπέδου C1.